kop3

Aantal gecatalogiseerde zakjes en wikkeltjes

 

Zoeken in de database

Goedkope suikersticks bestellen

advertentiesuikersticksbestellen

Nieuws

Verzameling van Jan de Winter boven water gekomen

2 april 2017
Het was gisteren een bijzondere dag in onze Clubgeschiedenis: we kregen de beschikking over de verzameling van de heer Jan de Winter. Zijn zoon Bob had contact met ons gezocht met de vraag of we belangstelling hadden voor deze verzameling. Die had meer dan zestig jaar op een zolder gelegen, dus de kans was groot dat daar bijzondere zakjes tussen zouden zitten. Te meer, omdat Jan de Winter bekend stond als de eerste verzamelaar van 'suikerzakjes en suikerklontjeswikkelaars' in Nederland. Hij werd daarover al in 1951 door De Telegraaf en de Haagsche Courant geïnterviewd (zie de artikelen hieronder). 

Jan was al direct na de Tweede Wereldoorlog met verzamelen begonnen en had vrijwel meteen het verzamelvirus te pakken. Het was in de tijd dat de zakjes nog buitenom werden geplakt: de zigzaglijntjes, de slangelijntjes, de halvemaantjes buitenom enz. Zijn collectie suikerzakjes en -wikkels bestond uit zo'n 3200 exemplaren, waarvan de meeste vóór 1954 zijn geproduceerd. Dat leverde een enorme schat aan buitenom geplakte zakjes op. Die zullen we de komende weken in de catalogus gaan verwerken.
Rond 1955 is Jan met zijn suikerzakjesverzameling gestopt, omdat hij zich volledig ging toeleggen op het schrijven van vele tientallen misdaad- en detectiveromans. Dat bleef hij doen tot aan zijn dood in 1993. 

 

 Artikel De Telegraaf 1951 10 01 Artikel Haagsche Courant 2jandewinter01

De artikelen uit De Telegraaf (1 oktober 1951) en uit De Haagsche Courant (datum onbekend) waarin Jan de Winter werd geïnterviewd. Klik op het artikel voor een grotere weergave.
Daaronder de omslag van een van zijn detectives.

 

Contact

Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland
p/a Harry Dietz
De Fuik 29
3995 BJ Houten
Telefoon 06 - 22111485 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: www.suikerzak.nl

100jaarjubileum