kop3

Aantal gecatalogiseerde zakjes en wikkeltjes

 

Zoeken in de database

Goedkope suikersticks bestellen

advertentiesuikersticksbestellen

Nieuws

De passie van Martin Brouwer

5 november 2022

Op 26 oktober verscheen in Mooi Schijndel een interview met Clublid Martin Brouwer. Martin is al meer dan 20 jaar actief binnen onze Club, vooral als medewerker van het maken van de catalogus/database.
De tekst van het interview is onder de foto te lezen.

martinbrouwer

SCHIJNDEL | In de rubriek ‘De passie van…’ laten we iedere keer iemand aan het woord die een grote passie heeft. Voor deze editie gingen we op bezoek bij fervent verzamelaar Martin Brouwer. Postzegels, Cinderella’s ('nep postzegels'), munten, suikerzakjes, lucifermerken (etiketten van luciferdoosjes) en inmiddels ook enkele sigarenbandjes, je kunt het niet bedenken of Martin heeft ze in zijn verzameling. De verzameling is voor menigeen "pure nostalgie".

“Ik ben nu bijna 65 en ben rond mijn tiende begonnen als postzegelverzamelaar en dat doe ik nu dus, 55 jaar later, nog steeds”, begint de verzamelaar. “Mijn vader was ook een verzamelaar. Die organiseerde zelfs ruilbeurzen, het werd thuis dus met de paplepel ingegoten. Als ik thuis kwam lag de hele tafel vol met spullen en op een gegeven moment had mijn vader er ook catalogi bij liggen. ‘Als je het leuk vindt mag je ook wel even bladeren’ zei mijn vader toen. Maar toen ik wat ouder werd mocht ik de nieuwe zegels ook opzoeken in de catalogus om te helpen en zo is het eigenlijk een beetje ontstaan.”

In het maandelijkse blad ‘de verzamelaar’ schrijft Martin ook maandelijks een stukje over postzegels. In dit blad komen de meest uiteenlopende verzamelingen voorbij. “Ik ben daar zelfs nog een paar jaar voorzitter geweest, maar dat was niets voor mij. Ik ben liever secretaris.” Martin laat zijn verzamelingen ook graag aan de mensen zien. Op zondag 27 november is hij als verzamelaar van de maand te zien in de Brink in Eerde. Daar laat hij de bezoekers zijn verzameling aan Cinderella’s zien.

Het verzamelen is begonnen met postzegels. Daarna kwamen daar de suikerzakjes bij. “Toen mijn moeder overleed kwamen er de suikerzakjes bij. Zij had ongeveer 75 suikerzakjes. Ik dacht ik kan die wel weggooien, maar ik kan ze ook wel bewaren. Toen ging ik op internet kijken of er een digitale catalogus beschikbaar was waar ik ze op kon zoeken, daar kwam ik www.suikerzak.nl tegen. Op de site vond ik er wel enkele terug, maar sommige stonden niet op de site. Daarop heb ik Harry Dietz, initiator en coördinator van de site, benaderd en het uitgelegd. Waarop hij mij vertelde dat ik wel mee mocht helpen met inscannen en invoeren op de website. Ook nodigde hij me uit om bij hem langs te komen, zodat hij me e.e.a. kon laten zien. Bij vertrek kreeg ik twee bananendozen mee naar huis en was ik in één klap 25.000 suikerzakjes en wikkels rijker. Ieder jaar heeft de club ook nog een internationale ruilbeurs in Veldhoven (laatste zaterdag van de maand...). Het waren er op een gegeven moment zelfs meer, met als maximum ongeveer 35.000 verschillende. Maar omdat ik zoveel verzamel en het graag in één kamer wil houden en het niet overal door het huis ligt, dan moet je op een gegeven moment keuzes maken. De keuze was wel pijnlijk, maar niet zo heel moeilijk. Ik wilde in ieder geval suikerzakjes verzamelen van waar ik allemaal gewoond heb.”

Zes provincies
Vierentwintig jaar geleden kwam Martin in Schijndel wonen. Maar voor die tijd heeft hij in zes verschillende provincies gewoond. Van Texel tot Kerkrade en vele plekken er tussenin. Door het werk is Martin uiteindelijk in Schijndel terecht gekomen en mocht deze dus ook niet ontbreken in zijn collectie. In goed geordende mappen op alfabetische volgorde zitten de lege suikerzakjes en wikkels opgeborgen.

Suikerzakjes uit Schijndel
“Op dit moment zijn er 53 suikerzakjes bekend en 2 wikkels. Helaas heb ik die zelf nog niet allemaal, ik heb 26 suikerzakjes, maar nog geen wikkels van Schijndel. Het is namelijk lastig om eraan te komen. Schijndel maakt voor mij deel uit van een grotere verzameling van de Meierij van Den Bosch. Verder verzamel ik zakjes en wikkels van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en zonder plaatsnaam. In totaal heb ik nu 23.000 zakjes en wikkels.”

Oproep
Martin is altijd op zoek naar uitbreiding van zijn collectie. Heeft u nog spullen waarmee u denkt Martin zijn verzameling aan te kunnen vullen? Of zou u wel eens iets hiervan willen zien? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Contact

Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland
p/a Harry Dietz
De Fuik 29
3995 BJ Houten
Telefoon 06 - 22111485 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: www.suikerzak.nl

100jaarjubileum